Vino - lijek za dušu...


Da je vino lijek za dušu prepoznali su još grčki pomorci u antičko doba kada su na području Istre pili dobra vina. Rimljani su se hvalili istarskim maslinovim uljem i vinom, a velika austrougarska monarhija očarana istarskim vinom sagradila je i prugu Trst - Poreč koju su zvali vinska pruga.
Polovicom 19. stoljeća započela je masovna sadnja vinove loze i razvitak vinogradarstva u Istri.

Moja priča

Kada je nešto dobro i uspijeva onda je prirodno time se i baviti...
Tako su i moji nonići oduvijek sadili vinovu lozu i proizvodili vino. Izvozili su ga i glavno tržište tada u SFRJ im je bila Slovenija, a nakon osamostaljenja Hrvatske države sve se zakompliciralo na granicama i tu je stalo.
Kako je moj barba od svih nas bio najstariji sin u obitelji on je nastavio sa vinarstvom, a moj tata je uvijek imao 10-ak redova samo za sebe!

U djetinjstvu sam se više igrao u vinogradima i kušao grožđe, a manje pomagao. Kako se bližilo vrijeme za srednju školu nekako sam dvojio što ću i na kraju odluka je pala na Poljoprivrednu školu u Poreču. Nekako me podsvjesno vuklo..., a i logičan je slijed jer živim tu, vinarija je tu i najbolje je educirati se i dati sve od sebe od onoga što ti se pruža. U srednjoj školi najdraža mi je bila baš praksa u vinogradima Instituta.
Kako u životu ništa nije slučajno mene je pri završetku srednjoškolskog obrazovanja razrednica (kasnije punica) preporučila za rad u Institutu i to na mjesto podrumara minivinifikacije...


Strast je počela....

Okružen u podrumu sa 200-tinjak malih pokusnih bačvi počelo me sve više privlačiti. Krenuo sam sam u sadnju vinograda pored kuće...
Dvije god. kasnije otvorila se viša škola na Veleučilištu u Rijeci- smjer Vinarstvo i to sam odmah upisao. Više nije bilo dvojbi.
Prvu godinu na faksu smo dobili svoj red loze koju održavaš i sljedeće godine radiš vino.


1. vino - 1. nagrada
Na prvom ocjenjivanju studentskog vina na izložbi Vinistra jedini sam osvojio veliku zlatnu medalju s najviše bodova za prvo proizvedeno vino MUškat žuti, berbe 2002.
Kako su svi bili oduševljeni mojim vinom želio sam sačuvati nekoliko boca za svoje vjenčanje, jednoga dana. Nisam imao pojma kada će to biti. Zamolio sam nekoliko boca od ravnatelja Instituta koji je bio proitzvođač poznatih pjenušavih vina Misal. Mislio sam ako slučajno vino počne kuhati na kraju će biti pjenušac pa mora imati jaki čep - krunski čep od nehrđajučeg čelika kako bi boca izdržala pritisak. Đordano mi je pomogao napuniti moje prvo vino.


Na kraju 07.07.2007. je to moje prvo vino na vjenčanju pio Đordano Peršurić ali ne kao moj šef već kao tast. Moja supruga Katarina (kćerka Đordana) i ja smo išli smo u isti razred u poljoprivrednoj školi ali tada smo se tukli ...
2007g. sam dobio i diplomu inžinjera vinarstva, odlazim iz instituta i pomažem supruzi oko pjenušaca Misal Peršurić, no ostajem vjeran i svom snu te otvaram svoj OPG i tu počinje priča branda Vicinim.
Prva buteljirana berba Vicinim.

Vicinim imeVicinim ime je došlo slučajno. Obično vinari po prezimenu izgrade brand. Obzirom da su već postojali vinari Bernobić inspiraciju sam pronašao u Višnjanu, zvijezdama, povijesti.... Udaljen sam 500 m zračne linije od zvjezdarnice na Tičanu, istraživao sam i otkrio da je Višnjan u 1 st. bio jedno veće mjesto blizu Poreča pa su ga talijani zvali Vicini - Vičini (blizu) i to mi se svidjelo pa sam dodao slovo M - svoj identitet (kao M od Marko).
Logo sam izveo iz sunčanog sata kao poveznicu astrologije po čemu je Višnjan i danas poznat u svijetu.

Tako je nastalo ime Vicinim koje predstavlja vina i ulja koja su nastala s puno ljubavi.

Marko Bernobić